Manager/ondernemer horeca  

Je bent ondernemend, gedreven en je weet dat je het in je hebt

Als ondernemer/manager heb jij het roer in handen en vertel je wat er gaat gebeuren. Je bepaalt hoe je horecazaak eruit komt te zien, hoe het personeel zich moet gedragen en kleden, wat er geserveerd gaat worden en ga zo maar door. Jij hebt de leiding.   

Hoe ziet je opleiding eruit?

Het eerste leerjaar is verdeeld in vier modules van ieder tien weken. Tijdens de eerste module oriënteer je je op de gastvrijheidssector. Je leert de verschillende bedrijven binnen de hubs kennen door middel van workshops en inspiratiesessies. Door actief onderzoek te doen, zie en leer je in een korte tijd de mogelijkheden binnen de sector.  

Vanaf module twee heb je per week twee praktijkdagen, twee leerdagen en een dag zelfstudie.  De praktijkleerdagen worden geroosterd in overleg met jou en het bedrijf.  

Praktijkdagen

Tijdens de praktijkdagen ben je gezamenlijk met mede studenten op de werkvloer van de hub aanwezig. Hier word je intensief begeleid, terwijl je ondertussen alle fijne kneepjes van het vak leert op de werkvloer.  De praktijkleerdagen kunnen ook in overleg met jou in het weekend ingepland worden.  

Vakken

Als manager/ondernemer in de horeca weet je alles van deze branche. Hoe je gerechten moet serveren, gasten moet ontvangen of hoe drankjes gemaakt moeten worden.  

Maar je weet ook wat voor een kapitaal je nodig hebt om een onderneming te starten, bent verantwoordelijk voor het winstgevend zijn van de onderneming en je weet hoe je zo min mogelijk derving zult hebben. 

Beroepsgerichte vakken

Binnen Gastvrij Fryslan worden de zogenaamde beroepsgerichte vakken zoveel mogelijk geïntegreerd in de praktijk. Je wordt voorbereid op deze praktijk door de vakdocent én de praktijkopleider. Samen leren zij je over:   

  • Keukentechniek: maak kennis met verschillende snij- en bereidingstechnieken  
  • Personeelsmanagement: hoe manage je al het personeel dat voor je aan de slag is
  • Bedrijfsadministratie: hou alle cijfers bij en denk na over hoe je efficiënt geld kunt verdienen  
  • Hotel-receptieleer: leer hoe je gasten ontvangt, er verzorgd uitziet en hoe de communicatie zal verlopen 
  • Operationeel werken: leer hoe je operationeel goed kan werken
  • Bedrijfseconomie: weet alles van je bedrijf af en weet wat de wet-regelgevingen zijn waar je aan moet voldoen en hoe je dit kunt berekenen.
  • Vakleer bediening: hoe presenteer je jezelf tegenover een gast, hoe loop je met zoveel borden en wat bied je de gast aan als ze een allergie hebben?   
  • Leiding & organisatie: leer over hoe je het best jouw onderneming kunt managen
  • Marketing: hoe vermarkt je jouw onderneming, hoe leren gasten jouw onderneming kennen als ze er nog niet zijn geweest? Via social media, of via offline marketing? 

Keuzevakken

Je kiest tijdens je opleiding nog een aantal keuzedelen. Je coach helpt je met kiezen uit het brede aanbod. Het niveau van je opleiding bepaalt hoeveel tijd je moet besteden aan keuzedelen. Het resultaat telt mee voor je diploma. Je ziet bij de opleiding van je keuze welke vakken je gaat volgen en vaak ook uit welke keuzedelen je kunt kiezen.   

Algemene vakken

De algemene vakken worden zoveel mogelijk verbonden aan de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld on-the-job een Engelstalige gast inchecken in de praktijk, leer tijdens je frontoffice-werkzaamheden hoe je professioneel mailcontact onderhoudt en hoe je offertes maakt.  

  • Nederlands   
  • Rekenen   
  • Engels   
  • Duits   
  • Burgerschap & loopbaan   
  • Persoonlijke ontwikkeling  

Kosten

We hebben alle kosten van de opleiding voor je verzameld, zo weet je waar je aan toe bent. Lesgeld ‘23/’24 De overheid betaalt een deel van je opleiding. Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent én op 1 oktober staat ingeschreven, moet je ook een deel zelf betalen. Hoeveel verschilt per opleiding.   

BOL (alle niveaus): €1.239,- euro   

Overige kosten

Je krijgt een lijst met alle boeken en spullen die je nodig hebt. Je mag zelf weten waar je ze koopt, als je er maar voor zorgt dat je ze op tijd hebt. Ook krijg je te maken met cursussen, excursies en/of reizen. Deze activiteiten zijn vrijwillig, je mag dus zelf weten of je hieraan mee wilt doen.  

Manager/ondernemer horeca

Wat kan ik ermee worden?

Je kan je eigen horecazaak starten of aan de slag gaan als manager in een bestaand hotel, café of restaurant. Je bent dag en nacht bezig met je eigen bedrijf, hoe kan je meer gasten krijgen, hoe kan je de kosten drukken, maar bovenal: Hoe maak je het je gast zo leuk mogelijk? Je krijgt energie van managen en je bent niet bang om op te komen voor je eigen idealen.  

Aanmelden

Dit is waarom je voor deze opleiding kiest

Bedrijven Icon

Praktijkervaring vanaf dag één

Studenten Icon

Zelf vorm geven aan je opleiding o.b.v. jouw leerdoelen

Hub Icon

Inspirerende leeromgeving

Bedrijven Icon

Praktijkervaring vanaf dag één

Studenten Icon

Zelf vorm geven aan je opleiding o.b.v. jouw leerdoelen

Hub Icon

Inspirerende leeromgeving

Wij vinden dit een hele fijne manier van leren. We zijn vier dagen per week in het hotel, dus we krijgen alles mee. De docenten sluiten hun lessen aan op onze behoeftes. Natuurlijk hebben we ook een aantal vast vakken, zoals talen en bedrijfseconomie, maar veel van de lessen worden afgestemd op de werkzaamheden die we opdat moment doel. Wat we leren, sluit dus heel goed aan bij ons dagelijkse werk.

Iris – Student

Manager/ondernemer horeca

Direct je opleiding
volgen bij
onze hubs

Bekijk alle hubs

Agenda

Meer nieuws