Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

Je bent de duizendpoot voor je team

Je hebt van alles kennis, je kunt teams aansturen maar je weet ook de basis te vertellen van wijn-spijs combinaties. Je manoeuvreert kundig tussen de tafels door als je vier borden vast hebt en hebt een grote glimlach op je gezicht. De gasten vinden je helemaal geweldig want jij geeft ze een echte beleving aan tafel. Zeker weten dat de gasten terug blijven komen. 

Hoe ziet je opleiding eruit?

Het eerste leerjaar is verdeeld in vier modules van ieder tien weken. Tijdens de eerste module oriënteer je je op de gastvrijheidssector. Je leert de verschillende bedrijven binnen de hubs kennen door middel van workshops en inspiratiesessies. Door actief onderzoek te doen, zie en leer je in een korte tijd de mogelijkheden binnen de sector.  

Vanaf module twee heb je per week twee praktijkdagen, twee leerdagen en een dag zelfstudie.  De praktijkleerdagen worden geroosterd in overleg met jou en het bedrijf.  

Praktijkdagen

Tijdens de praktijkdagen ben je gezamenlijk met mede studenten op de werkvloer van de hub aanwezig. Hier word je intensief begeleid, terwijl je ondertussen alle fijne kneepjes van het vak leert op de werkvloer.  De praktijkleerdagen kunnen ook in overleg met jou in het weekend ingepland worden.  

Vakken

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw ben je uit het ondernemers-hout gesneden. Je werkt graag voor jezelf en bent niet bang jezelf te verkopen. Je werkt in verschillende restaurants en moet daarom snel kunnen schakelen. Je hebt kennis van alle takken van de bediening: Van uitserveren en kletsen met de gasten tot aan het aansturen van een team en het inkopen van producten. Jij kunt het allemaal.  

Beroepsgerichte vakken

Binnen Gastvrij Fryslan worden de zgn. Beroepsgerichte vakken zoveel mogelijk geïntegreerd in de praktijk. Je wordt voorbereid op deze praktijk door de vakdocent én de praktijkopleider. Samen leren zij je over:    

Bedieningstechniek: leer alle technieken die je moet kunnen om een goede gastheer-/vrouw te zijn.  

  • Bedieningstheorie: leer alle theorieën over een goede bediening aan tafel
  • Warenkennis   

Leer alles over eten en drinken

  • Operationeel: leer hoe je het best operationeel en functioneel kunt werken
  • Personeelsmanagement: leer hoe je kunt leidinggeven aan stagaires, weekendhulpen, zomerkrachten of lerende medewerkers

Keuzevakken

Je kiest tijdens je opleiding nog een aantal keuzedelen. Je coach helpt je met kiezen uit het brede aanbod. Het niveau van je opleiding bepaalt hoeveel tijd je moet besteden aan keuzedelen. Het resultaat telt mee voor je diploma. Je ziet bij de opleiding van je keuze welke vakken je gaat volgen en vaak ook uit welke keuzedelen je kunt kiezen.   

Algemene vakken

De algemene vakken worden zoveel mogelijk verbonden aan de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld on-the-job een Engelstalige gast informeren over wijnen en andere warenkennis.   

  • Nederlands   
  • Rekenen   
  • Engels   
  • Duits   
  • Burgerschap & loopbaan   
  • Persoonlijke ontwikkeling   

Kosten

We hebben alle kosten van de opleiding voor je verzameld, zo weet je waar je aan toe bent. Lesgeld ‘23/’24 De overheid betaalt een deel van je opleiding. Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent én op 1 oktober staat ingeschreven, moet je ook een deel zelf betalen. Hoeveel verschilt per opleiding.   

BOL (alle niveaus): €1.239,- euro   

Overige kosten

Je krijgt een lijst met alle boeken en spullen die je nodig hebt. Je mag zelf weten waar je ze koopt, als je er maar voor zorgt dat je ze op tijd hebt. Ook krijg je te maken met cursussen, excursies en/of reizen. Deze activiteiten zijn vrijwillig, je mag dus zelf weten of je hieraan mee wilt doen.  

Opleiding gastheer/gastvrouw

Wat kan ik ermee worden?

Ga aan de slag bij het wat luxere segment op het gebied van horecaondernemingen. Kom te werken bij restaurants of hotels. Of ga een stapje verder en ga werken bij een cateringbedrijf, casino of op een cruiseschip. Je paradeert over het dek van het cruiseschip waar je nu voor 6 maanden op mag gaan werken, je draait verschillende diensten als gastheer/-vrouw en de rest van de dag mag je gebruik maken van alle gave faciliteiten die er zijn. Vakantie en werk in één.   

Aanmelden

Dit is waarom je voor deze opleiding kiest

Bedrijven Icon

Praktijkervaring vanaf dag één

Studenten Icon

Zelf vorm geven aan je opleiding o.b.v. jouw leerdoelen

Hub Icon

Inspirerende leeromgeving

Bedrijven Icon

Praktijkervaring vanaf dag één

Studenten Icon

Zelf vorm geven aan je opleiding o.b.v. jouw leerdoelen

Hub Icon

Inspirerende leeromgeving

De klassen zijn klein, waardoor we goed contact met onze docenten hebben. We zijn niet student nummer zoveel, maar een persoon. Onze docenten organiseren ook inspiratiedagen voor ons, bijvoorbeeld naar de HANOS, of naar andere hotels. Daar leren we veel van en we denken dat we na het volgen van deze opleiding veel beter zijn voorbereid dan studenten die een ‘reguliere’ opleiding hebben gedaan.

Isa – Student

Opleiding gastheer/gastvrouw

Bekijk alle hubs

Agenda

Meer nieuws