Opleidingen
- Laat je inspireren
- Opleidingen
Juist nú is een on the job opleiding in de horeca een goede keus. Waarom?
Leren in de praktijk door te doen
Jouw leeromgeving is een bedrijf uit de sector, je werkt op op locatie mee zodat je vanaf dag één praktijkervaring opdoet, zo kom je iedere dag in aanraking met jouw toekomstige werkomgeving. We kiezen samen de meest passende leervorm op basis van jouw leerdoelen. Door de verschillende hubs heb je keuze uit bedrijven uit de hele provincie.
Er samen voor gaan
Samen met jouw medestudenten kom je twee dagen per week samen bij de huisopleider uit jouw hub, in jullie eigen klaslokaal. Je gaat dus niet meer naar school maar docenten komen naar jou toe en je krijgt verschillende leervormen aangeboden, zoals: coaching gesprekken met docent en leermeester en workshops van de leermeesters die je de kneepjes van het vak bijbrengen.
Ga het avontuur aan
Deze opleidingen werden in 2022 voor het eerst in Friesland gegeven, ga jij het avontuur met ons aan? Samen met jou, Firda en de ondernemers geven we vorm aan jouw opleiding en gaan wij de horeca een boost geven met als einddoel het behalen van jouw diploma!
Aangesloten bedrijven
Veelgestelde vragen
-
Wat is het verschil met de reguliere opleiding MOH? Zelfstandig werkend kok en zelfstandig werkend gastheer/-vrouw?
De opleidingen starten in een basis jaar, waarin veel overlap zit tussen beide opleidingen; Je kan alle drie de opleidingen samenvatten als ‘levensecht leren’, je leert in de praktijk bij de aangesloten bedrijven uit de hub en je volgt de theorievakken bij de huisopleider.
-
Hoe ziet mijn schoolweek eruit?
Je hebt twee dagen praktijk, twee lesdagen bij de huisopleider en een zelfstudiedag.
-
Kan ik versnellen?
In overleg met je docent en praktijkbegeleider kan er gekeken worden of je bepaalde modules versneld af kan ronden.
-
Blijf ik mijn hele opleiding bij één bedrijf?
Je blijft wel je twee lesdagen bij hetzelfde bedrijf volgen maar je praktijkdagen kan je per module wisselen bij de bedrijven uit de hub.
-
Wat is het voordeel van de student?
- Het is een plus op het cv; werkgevers nemen deze studenten graag aan want de vraag naar goed opgeleide medewerkers groeit (de student is praktischer ingesteld dan een reguliere student, en heeft een plus aan ervaring).
- De student daagt zichzelf uit met een stevig (praktijk) lesprogramma waardoor de opleiding nog interessanter is en de student zijn kennis verdiept en verbreedt.
- De student heeft een nog betere aansluiting op het werkveld als hij na het mbo direct aan de slag wil en heeft hierin mogelijkheden om bij de gekoppelde bedrijven aan het werk te blijven.
- De student staat stevig in zijn schoenen als hij naar het hbo gaat: praktische ervaring en kennis van het vakgebied én theoretische kennis die aansluit bij de vervolgopleiding;
- De vakopleiding studenten doen meer praktijkervaring op
- Zachte landing van een niveau 2 student die wil doorstromen naar niveau 3
- Gemakkelijkere doorstroom van niveau 3 naar niveau 4
-
Zijn er extra kosten verbonden aan de opleidingen Gastvrij Fryslân?
Hiervoor worden de reguliere kosten in rekening gebracht gelijk aan de BOL-variant.
-
Voor wie is deze opleiding geschikt?
De student die graag volop in de praktijk aan de slag wil maar een BBL-traject misschien net een stap te ver vindt. Daarnaast zijn er leerlingen die na vmbo-TL twijfelen tussen de havo of mbo 4 omdat ze praktisch ingesteld zijn, ook voor hen is Gastvrij Fryslân dé oplossing.
- Leerlingen 4e leerjaar vmbo-tl die twijfelen tussen mbo en havo;
- Leerlingen met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo maar graag praktischer willen leren;
- Leerlingen 4e leerjaar havo die wel of niet overgaan maar graag praktischer aan de slag willen gaan;
- Leerlingen die rechtstreeks vanaf het vmbo komen en affiniteit hebben met het werken in de gastvrijheidssector.
- Studenten die een niveau 2 of 3 opleiding hebben afgerond en graag door willen leren in de praktijk.